Kolme henkilöä kävelee metsätiellä selkä kameraan päin.

Hengitä ja hengästy

Liikunta on tärkeä osa hengityssairauksien, kuten astman, keuhkoahtaumataudin tai uniapnean omahoitoa. Jos sinulla on hengityssairaus, liiku ja hengästy päivittäin!

Näin hengityssairaat hyötyvät liikunnasta

Hyödyt liikunnasta monella tapaa. Hengästyttävä liikunta säännöllisesti harrastettuna parantaa rasituksen sietoa ja vähentää rasituksen aikaisia oireita, kuten

  • limaisuutta
  • hengenahdistusta ja
  • hengityksen vinkumista.

Mitä parempi kuntosi on, sitä vähemmän sinulla on oireita. Liikunta vähentää myös hengityssairauden, kuten astman tai keuhkoahtaumataudin, pahenemisvaiheiden määrää ja niistä toipuminen on nopeampaa. Liikunta vahvistaa hengityslihaksiasi, parantaa mielialaasi ja auttaa keräämään lisää voimia arkeesi.

Liikuntaa helpottavia keinoja

Hengityssairauden hyvä hoitotasapaino mahdollistaa rasittavankin liikunnan. Monille liikunta mahdollistuu sillä, että he ottavat avaavan lääkkeen noin 15 minuuttia ennen liikuntasuoritusta ja pitävät avaavan lääkkeen mukana ja helposti saatavilla.

Mikäli oireita ilmenee rasituksessa lääkityksestä huolimatta, kannattaa kokeilla liikkumista intervalleissa. Siinä liikuntasuorituksen aikana kovatehoinen liikkuminen ja kevyt liikkuminen vaihtelevat. Kevyiden vaiheiden kannattaa olla kolme kertaa pidempiä kuin kovatehoisten vaiheiden, esimerkiksi minuutti rasittavaa liikkumista ja kolme minuuttia kevyttä liikkumista.

Myös kunnon alkulämmittely (15 min) ennen liikuntaa vähentää hengenahdistuksen riskiä. Kovassa rasituksessa sinun kannattaa opetella hengittämään pienen huuliraon kautta. Huulirakohengitys vähentää oireita, helpottaa oloa ja mahdollistaa pitkäkestoisemman liikuntasuorituksen. Hengenahdistustilanteessa voit yhdistää huulirakohengityksen ja asennon, jossa nojaat kyynärvarsilla polviisi.

Siitepölyaikana tai pakkasilla voit käyttää hengitysilman lämmittimiä/suojaimia. Silloin sinun kannattaa laskea liikunnan teho puoleen.

Etsi itsellesi mielekäs tapa liikkua ja harjoita keuhkojasi päivittäin. Hengitä ja hengästy!

Muista liikunnan monipuolisuus ja mielekkyys

Kävely ja pyöräily kasvattavat kestävyyskuntoasi, jolloin keuhkosi saavat tuuletusta ja hengityslihaksesi vahvistuvat.

Lihasvoimaharjoittelu esimerkiksi kuntosalilla kasvattaa lihasvoimaasi. Mitä paremmassa kunnossa lihaksesi ovat, sitä vähemmän ne kuluttavat happea.

Liikkuvuutta voit lisätä keppijumpalla, kotivoimistelulla tai joogalla. Etenkin rintarangan liikkuvuutta edistäviä liikkeitä kannattaa tehdä, sillä keuhkot tarvitsevat sisäänhengitysvaiheessa tilaa laajeta.

LISÄTIETOJA

Hengitysliitto: Hengitä ja hengästy – opas hengityssairaille turvallisesta liikunnasta

Terveyskylän Keuhkotalo

Terveyskylän Allergia- ja astmatalo

Tämä sivu on tuotettu yhteistyössä Hengitysliiton kanssa.