Farmaseutti ojentaa asiakkaalle paperikassin apteekin hyllyn äärellä.

LIIKKUJAN APTEEKKI JAKAA LIIKUNTALÄÄKETTÄ

Katso Etukeno-verkkotapahtuman tallenne

Aiheena liikkumisen puheeksiotto

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.

Liikkumattomuus on Suomessa jo niin suuri ongelma, että se uhkaa koko yhteiskuntaa. Siksi liikuntatottumukset tulisi ottaa puheeksi mahdollisimman usein terveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, apteekkien ja jopa työllisyyspalveluiden asiakaskohtaamisissa. Miksi se jää usein kuitenkin tekemättä? 

Vastauksia sekä tuloksekkaita tapoja puheeksiottoon haettiin keskiviikkona 24.5. Etukeno-verkkotapahtumassa Siitä puhe mistä puute – liikkumisen puheeksiotto asiakaskohtaamisissa.

Katso tapahtuman tallenne oheisesta upotuksesta.

Apteekit turvaavat lääkkeiden saatavuuden, mutta ovat myös merkittävä omanhoidon tuki ja terveellisten elintapojen neuvoja. Apteekissa selviää hoituuko vaiva lääkkeettömällä hoidolla, kuten liikunnalla, vai tarvitaanko mahdollisesti lääkkeitä.

Apteekeilla on Suomessa vuosittain 50–60 miljoonaa asiakaskontaktia. Käyntien määrä on lähes kaksinkertainen muuhun terveydenhuoltoon verrattuna. Apteekit ovat oivallinen väylä tavoittaa liian vähän liikkuvia suomalaisia, sillä apteekit palvelevat monipuolisesti erilaisia asiakkaita – myös sellaisia, jotka käyttävät harvoin muita terveydenhuollon palveluita. Apteekkihenkilöstöllä on mahdollisuus asiakastilanteessa ottaa liikunta puheeksi sellaisten asiakkaiden kanssa, joita liikuntatoimiala ei perinteisesti tavoita. Potentiaalia on paljon, sillä 80 % suomalaisista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi. Se näkyy miljoonien eurojen kustannuksina yhteiskunnalle.

Liikunnalla on merkittävä rooli useiden sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Lääkkeiden noudon yhteydessä onkin luontevaa ottaa myös liikkuminen puheeksi. Liikkujan Apteekit herättelevät asiakkaitaan pohtimaan omaa liikkumistaan, ohjaavat liikuntaneuvonnan pariin sekä kannustavat omatoimiseen liikkumiseen tai ohjattuihin ryhmiin. Asiakas voikin kysyä myös sairauskohtaisesti ”liikuntalääkettä”.

Kun liikkuminen otetaan puheeksi apteekissa, asiakas kokee, että hänen tilanteestaan ollaan aidosti kiinnostuneita ja häntä todella halutaan auttaa. Asiantunteva neuvonta auttaa asiakasta vahvistamaan omia voimavarojaan selättää liikkumattomuus. Apteekkihenkilökunta on tutkitusti ammattitaitoista. Apteekin työntekijät herättävät luottamusta, siksi he ovat hyviä ottamaan liikkumattomuuden puheeksi.

”PARASTA ON, KUN ASIAKKAAT TAJUAVAT MEIDÄN OLEVAN KIINNOSTUNEITA HEIDÄN HYVINVOINNISTAAN MUUTOINKIN KUIN LÄÄKINNÄLLISESTÄ NÄKÖKULMASTA.”

Apteekki hyötyy monin tavoin

Liikkujan Apteekki -toiminnassa mukana olemisesta syntyy useita aineettomia hyötyjä, jotka pitemmän päälle vaikuttavat myös apteekkien tuottavuuteen.

Lue lisää toiminnan hyödyistä >

Liity mukaan Liikkujan Apteekiksi

Kiinnostuitko konseptista? Mikä tahansa Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekki voi olla Liikkujan Apteekki. Liittyminen on helppoa.

Lue, miten pääsette mukaan >

Monta tapaa toteuttaa

Liikkujan Apteekki -konseptin parhaita puolia on se, että apteekit voivat toteuttaa toimintaa itselleen sopivalla tavalla. Voit inspiroitua muiden tekemisistä tai keksiä villisti uutta. Vain taivas on rajanasi!

Vinkkejä käytännön toteutukseen

Alla olevat linkit tarjoavat runsaasti ideoita ja vinkkejä käytännön työskentelyyn. Niiden takaa löytyvä sisältö on yksinomaan Liikkujan Apteekeille. Salasanan saat liittyessäsi mukaan Liikkujan Apteekiksi, jokaisen verkostokirjeen mukana tai pyytämällä sitä sähköpostitse ulla.raappana-janis@apteekkariliitto.fi. Sama salasana toimii kaikilla suojatuilla sivuilla.

Inspiroidu, innostu ja toteuta!

Verkostokirjeiden arkisto

Liikkujan Apteekit ja apteekkien liikuntayhdyshenkilöt saavat verkostokirjeen kolme kertaa vuodessa; tammi-, touko- ja syyskuussa. Verkostokirjeestä saat vinkkejä uusista koulutuksista ja materiaaleista sekä ajankohtaista tietoa toiminnan toteuttamiseen.

Myös Liikkujan Apteekeilla on mahdollisuus jakaa tietoa verkostokirjeiden kautta. Kun liitytte mukaan Liikkujan Apteekiksi, teidät lisätään automaattisesti postituslistalle.