Sydän nauttii liikunnasta
Säännöllisellä liikunnalla vaikutat sydänsairauksien riskitekijöihin ja vahvistat sydämen toimintaa.
Näin sydänsairaat hyötyvät liikunnasta
Liikunnan avulla voit vaikuttaa yhtäaikaisesti moniin sydänsairauksien riskitekijöihin. Säännöllinen liikunta:
- laskee verenpainetta
- tehostaa sokeriaineenvaihduntaa
- auttaa painonhallinnassa
- auttaa kolesterolin määrän ja laadun hallinnassa. Liikunta lisää hyvän HDL-kolesterolin määrää ja alentaa haitallista LDL-kolesterolia sekä triglyseridipitoisuutta.
- rajoittaa valtimoiden ahtaumien syntymistä ja edistää uusien verisuonten kehittymistä
- parantaa sydämen toimintaa, sillä kyseessä on yksi lihaksistamme. Sydän pystyy entistä paremmin pumppaamaan verta elimistöön ja selviää siltä vaaditusta työstä kevyemmin.
Rohkeus liikkua myös sydänsairaana
Sydänsairaan ei kannata pelätä liikkumista, sillä liikunnasta on runsaasti apua sairauden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Liikunnasta saadut hyödyt ovat merkittävän suuret. On totta, että liikkuessa sydänsairaan on tarkkailtava oloaan enemmän kuin terveen henkilön, mutta opit kyllä tuntemaan oireesi.
Säännöllisesti liikuntaa harrastavan vaara saada sydäninfarkti tai sydänkuolema liikunnan aikana on hyvin pieni. Liikuntaan tottumattomalla puolestaan yhtäkkiset suuret kertaponnistukset lisäävät vaaraa. Säännöllisen liikunnan avulla voit siis nauttia sinulle mielekkäästä tekemisestä ja elämästä. Jos terveydentilassasi tapahtuu muutos, selvitä sen syy ennen kuin jatkat liikkumista.
Liikkujan muistilista
Vinkit sydänliikuntaan
- Aloita kevyesti tuntemuksiasi kuulostellen, jotta elimistö ehtii sopeutua rasitukseen. Hengästyminen on kuitenkin sallittua, joten hiipiä ei tarvitse. Jos pystyt samalla puhumaan ja hikoilet, on teho sopiva.
- Jos sinulle on vasta tehty toimenpiteitä, on hyvä liikkua esimerkiksi rauhallisesti kävellen ja toteuttaa sairaalasta saamiasi ohjeita. Liikunnan määrää (eli kuinka pitkään ja kuinka usein liikut) ja tehoa (eli kuinka rasittavaa liikunta on) voi lisätä asteittain.
- Lähes kaikki liikuntalajit ovat sydänystävällisiä. Tärkeintä on liikkua sinulle mieleisellä tavalla, jotta liikkumisesta voi tulla tapa. Yhdelle se voi olla pyöräilyä, toiselle lentopalloa ja kolmannelle tanssia. Joskus lääkäri saattaa rajoittaa staattisia lajeja, kuten painonnostoa, jotka kuormittavat sydäntä, kun lihas on jännittyneenä pitkään eikä pääse lepäämään suorituksen aikana.
- Seuraa kehosi tuntemuksia liikunnan aikana ja sen jälkeen. Oireettomuus on tärkeä mittari. Jos oireita ilmenee, lopeta liikuntasuoritus ja odota oireen helpottumista. Jos käytät nitrovalmistetta, pidä se aina varalta mukana ja ota lääkettä oireiden ilmetessä.
- Höllää tahtia myös lopussa, jotta syke ja hengitys ehtivät tasaantua ennen kuin lopetat liikunnan.
- Jos liikunnan jälkeen on hyvä olo ja palautuminen sujuu ongelmitta, olet vahvistanut sydänterveyttäsi monen askeleen verran.
LISÄTIETOJA
Sydänliitolta löytyy useita liikuntaoppaita, joihin kannattaa tutustua mikäli kaipaat lisätietoa. Sydänliiton valikoimasta löydät suomeksi ja ruotsiksi mm. seuraavat oppaat:
- Liikunta ja sepelvaltimotauti
- Liikunta sydäninfarktin jälkeen
- Liikunta pallolaajennuksen jälkeen
- Liikunta ohitusleikkauksen jälkeen