Liike on mielen lääke
Liikunta on tärkeä osa mielenterveysongelmien ehkäisyä ja hoitoa. Jos kunto ja motivaatio ovat pohjalukemissa, kannattaa muistaa, että urheilusuorituksista ei tarvitse aloittaa. Jo liike sinällään lääkitsee mieltä.
Tutkimusten mukaan heillä, jotka liikkuvat enemmän, on muita vähemmän masennus- ja ahdistusoireita. Lisäksi liikunta auttaa toipumaan psyykkisistä sairauksista ja sitä käytetään hoidon osana. Liikunta löytyy muun muassa masennuksen Käypä hoito -suosituksesta.
Jo pieni annos auttaa
Kuntotasosta riippuen liikunta auttaa jo pieninä annoksina. Jopa yksi liikuntakerta tuottaa positiivisia vaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Jotta tämä onnistuisi, on tärkeää mitoittaa aloittaminen oikein. Erittäin vähän liikkuvien verensokeri- ja rasva-arvoja voivat alentaa jo paikallaanolon tauottaminen, kevyt liikuskelu ja lyhyet liikkumishetket.
Kun arkeen on saanut ujutettua lisää liikettä, voi alkaa hakea lisää monipuolisuutta. Välillä voi kohottaa sykettä, välillä treenata lihaskuntoa ja liikkeenhallintaa vaikkapa pihatöissä, portaita nousemalla tai miksei kuntosalilla. Kannattaa rohkeasti kokeilla, mitkä liikkumisen tavat ja lajit tuovat hyvää oloa ja kannustavat jatkamaan.
Liikunnan vastapainoksi tarvitaan riittävästi lepoa, joten unesta on hyvä pitää huolta. Hyvää levon ja liikunnan tasapainoa tukee myös rasituksen rauhallinen nostaminen äkkimuutosten sijasta.
”Urheilu ja liikunta ovat pitäneet minut pinnalla.”
Raiko 47, Kalajokilaakso
Näin aloitat nollasta
Jos kaikki liikkuminen on jäänyt pitkäksi aikaa sairauden vuoksi, ajatuskin kuntoilusta ahdistaa. Lempilajeja ei ole ehkä koskaan ollutkaan ja aloittelijoillekin tarkoitetut peruskunto-ohjelmat voivat tuntua liian rankoilta. Nämä kaksi ohjelmaa ovat juuri tällaiseen tilanteeseen suunniteltuja. Niillä kunto kohoaa pikkuhiljaa.
Askeleita luontoon – kalenteri tarjoaa helppoa luontoliikuntaa. Joka kuukaudelle on neljä erilaista, vuodenajan huomioon ottavaa tehtävää ja kivoja vinkkejä luonnossa liikkumiseen.
Askeleita arkeen -ohjelma on lempeä tapa lisätä liikuntaa hiljalleen. Tätä ohjelmaa aloittaessasi ei haittaa, vaikka kuntosi olisi ihan nollassa.
Tämä sivu on tuotettu yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa.