aivot janoavat liikuntaa
Liikunta huolehtii myös aivojen verisuonista
Liikunnan hyvää tekevät hyödyt lihaksistolle sekä sydän- ja verenkiertoelimistön kunnolle ovat monille tuttuja, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että aivotkin janoavat liikuntaa?
Liikkuminen pitää huolta verisuonistosta koko kehossa ja samalla se huoltaa myös aivojen verenkiertoa, mikä ehkäisee esimerkiksi tukoksia. Tulppa voi syntyä suonen seinämän vauriosta, veren hidastuneesta virtauksesta tai lisääntyneestä tukosalttiudesta. Kun tukos häiritsee verenkiertoa, se voi aiheuttaa esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöitä. Aivoverenkierron häiriöistä voi olla seurauksena aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai ohimenevä aivoverenkierronhäiriö (TIA).
Liikunnan moninaiset hyödyt aivoille
Liikunnalla on verisuoniterveyttä edistävän vaikutuksen lisäksi runsaasti myös muita hyötyjä. Ajattelun nopeus, parantunut tarkkaavaisuus ja liikkumisen vaikutukset muistiin eivät ole lainkaan pöllömpiä ”sivuvaikutuksia”.
Muistisairaudet ovat yksi suomalaisten kansantaudeista. Liikunnan avulla niitäkin voidaan ennaltaehkäistä. Verenkierron mukana kulkevat happi ja ravintoaineet, joiden avulla edistetään aivosolujen toimintaa ja uusien aivosolujen syntymistä. Liikunta muovaa aivoja ja synnyttää sinne uusia yhteyksiä. Ei ole väliä, onko nuori vai vanha, hyödyt ovat samanlaiset.
”Aivoterveydelle oleellista on kokonaisterveys. Normaali paino, terveellinen ruoka, päivittäinen liikunta ja riittävä uni kulmakivinä.”
Liikkujan muistilista
- Liiku niin, että hikoiluttaa ja hengästyttää, mutta pystyt liikkuessasi puhumaan. Silloin liikunnan teho on sopiva.
- Liiku säännöllisesti. Jokainen liikuntakerta tekee toki hyvää, mutta säännöllisyys on avain kehitykseen.
- Yhdistämällä liikkumiseen ajattelua vaativia asioita muovaat aivoja tehokkaasti. Aivot siis nauttivat metsässä liikkumisesta, tanssista tai vaikkapa pallopeleistä.
- Tärkeintä on kuitenkin liikkua tavalla, josta sinä nautit. Rasitus itsessään lisää endorfiinien eli mielihyvähormonien eritystä. Jos ei ole koskaan oikein ollut liikunnallinen, voi tätä kuitenkin olla vaikea havaita. Etsi siis sinulle mieluinen liikkumismuoto, jotta liikkumisesta tulisi säännöllistä.
Uni ja liikunta kulkevat käsi kädessä
Valveilla ollessa aivot väsyvät käsitellessään sinne tulevaa tietoa ja ohjatessaan toimintaamme. Unen aikana aivojen energiavarastot täyttyvät, niihin kerääntyneet kuona-aineet poistuvat ja opittua tietoa sekä käsitellään että varastoidaan. Nukkuminen käy siis työstä aivoille, eikä sen merkitystä kannata aliarvioida.
Päivällä tapahtuva liikunta helpottaa nukahtamista ja parantaa unen laatua. Kun siis liikut riittävästi, parannat unta, ja kun nukut riittävästi, jaksat paremmin lähteä myös liikkumaan.