Kolme henkilöä venyttelee apteekissa.

Vain mielikuvitus rajana

Tampereen Länsi Apteekki on ollut Liikkujan Apteekki 4,5 vuotta. Siinä ajassa apteekissa on ehditty kokeilla monenlaisia tapoja toteuttaa konseptia. Proviisori Katja Pietilän mielestä Liikkujan Apteekki -konseptin parhaita puolia onkin juuri se, että toiminnasta on mahdollista tehdä omannäköistä.

Liikkujan Apteekkien tehtävä on herätellä asiakkaita pohtimaan omaa liikkumistaan, ohjata heitä liikuntaneuvonnan pariin ja kannustaa omatoimiseen liikkumiseen tai ohjattuihin ryhmiin. Tampereen Länsi Apteekissa tässä työssä on jo onnistuttu. Katja Pietilän mukaan liikunta otetaan heillä puheeksi asiakkaiden kanssa entistä herkemmin ja se on monipuolistanut neuvontaa.

Tampereen Länsi Apteekissa liikuntaan kannustaminen näkyy monella tavalla. Jaossa on esitteitä liikunnan aloittamiseen ja tarjolla on myös liikuntapalveluiden esite, josta näkee paikallista liikuntatarjontaa.

Apteekki on järjestänyt teemapäiviä ja -viikkoja, joissa paikalliset yhdistykset ovat esitelleet toimintaansa, tarjolla on ollut myös tuote-esittelyjä ja kehonkoostumusmittausta. Ovatpa he järjestäneet asiakkaiden kanssa jopa yhteisen sauvakävelylenkin.

Tampereen Länsi Apteekissa on myynnissä liikuntaa tukevia tuotteita eli lisäravinteita, kylmä- ja lämpögeelejä, tukisiteitä ja kinesioteippejä. Apteekki on osallistunut valtakunnallisiin tempauksiin, kuten Porraspäiviin ja Tärkeintä on lähteminen -kampanjaan. Tarjolla on ollut myös ikäihmisten liikuntahaaste, jonka he järjestivät yhteistyössä paikallisen vanhusten palvelukeskuksen kanssa. Liikkujan Apteekki -toiminnassa heillä on ollut vain mielikuvitus rajana.

”Verkostoituminen tarkoittaa myös sitä, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse.”

Proviisori Katja Pietilä

Proviisori Katja Pietilä iloitsee myös konseptin mahdollistamasta verkostoitumisesta. Liikkujan Apteekki -toiminnassa he ovat tutustuneet entistä paremmin alueen yhdistyksiin ja yrityksiin. Verkostoituminen tarkoittaa myös sitä, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Esimerkiksi teemapäivien pyörittäminen ei onnistuisi ilman verkoston voimaa.

Verkostosta on iloa myös toisinpäin. Apteekkia kysytään mukaan paikallisiin tapahtumiin ja näin Tampereen Länsi Apteekki on saanut itselleen myönteistä näkyvyyttä muiden tapahtumissa.