8 vinkkiä liikuntamotivaatioon
1. Sukella sisälle
Pohdi, mitkä ovat ne tekijät, jotka saavat juuri sinut liikkumaan? Onko liikunta sinulle omaa aikaa, iloa tuottava asia, sosiaalinen tilanne vaiko keino helpottaa terveyskremppoja? Tai haluatko pysyä paremmassa kunnossa, jotta jaksat olla aktiivisempi vanhempi lapsellesi? Kaikkien ei todellakaan tarvitse pitää liikunnasta, mutta siitä huolimatta itsensä voi saada motivoitua ylös sohvan nurkasta.
Motivaatiota on helpompi ylläpitää, kun tiedostat, mitä hyvää liikunta sinulle antaa, sillä liikuntamotivaatiossa on erityisen tärkeää, että ihminen kokee liikunnasta saadut hyödyt haittoja suuremmiksi. Voit myös miettiä, mitkä tekijät elämässä yleensä ovat sinulle merkityksellisiä ja kuinka säännöllinen liikkuminen tukee niitä arvoja.
2. Vältä mustavalkoista ajattelua
Liikkumisessa ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä. Mikäli olet suunnitellut tavoittelevasi viikossa neljää kuntosalikäyntiä, ja suunnitelma menee pieleen jo heti ensimetreillä, älä lannistu. Älä heitä koko loppuviikon suunnitelmia romukoppaan, vaan jatka suunnitelman toteuttamista normaalisti. Liikkuminen voi levon takia sujua seuraavalla kerralla jopa entistä paremmin.
Vastoinkäymisiä ja taukoja tulee kaikille vastaan ennemmin tai myöhemmin. On myös hyvä muistaa, että terveyden kannalta vähäinenkin säännöllinen liikunta on aina parempi kuin täysi liikkumattomuus. Jos et siis ehdikään suunnittelemallesi puolen tunnin kävelylle, käytä lenkkiin se aika, mitä sinulla on käytettävissäsi. Oli se sitten vaikka viisi minuuttia.
3. Sitoutumisesta seuraa toiminta
Kun olet sitoutunut uuteen toimintaan, tiukan paikan tullen on helpompi jatkaa suunniteltua toimintaa, kun ei tarvitse arpoa, tekisinkö vai en. Uuden aloittaminen on aina prosessin haastavin vaihe. Kun teet uutta asiaa tarpeeksi usein, siitä muodostuu pikkuhiljaa tapa. Jossain vaiheessa huomaat, ettei sinun enää tarvitse tehdä liikkumispäätöstä joka kerta erikseen.
4. Liikunnan kokonaismäärä ratkaisee
Kaikki liikunta lasketaan! Liikkua voi yhtä hyvin puku kuin treenivaatteet päällä. Kehosi ei osaa tunnistaa nouseeko sykkeesi pururadalla vai työpaikan portaissa. Ajattele liikunta osana arkea, älä pelkästään erillisinä suorituksina. Pienikin aktiivisuus päivittäin voi olla tärkeämpää kuin varsinainen treenaaminen.
Terveysliikuntasuosituksen mukainen liikkuminen kattaa vain noin 1–2 % koko viikon ajasta. Oleellista onkin kiinnittää huomiota suositusten ulkopuolelle jäävään aikaan ja sen merkitykseen terveydelle.
5. Tavoitteet kannustavat
Aseta itsellesi realistisia ja mitattavia tavoitteita. Oikein asetettu tavoite kannustaa. Osan tavoitteista on hyvä olla lyhyen aikavälin tavoitteita ja osan pidemmälle tähtääviä. Uuden opettelussa positiivisten kokemusten ja onnistumisten haaliminen on erittäin tärkeää, jotta motivaatio säilyy. Tästä syystä onkin olennaista miettiä myös päivittäisiä tavoitteita, joiden avulla onnistumisen kokemuksia tulee mahdollisimman usein ja uudet tavat muuttuvat pikkuhiljaa pysyvämmiksi. Muista kuitenkin, ettei päivittäisten tavoitteiden tarvitse olla maata mullistavia. Pienetkin muutokset riittävät.
Tavoitteista voi myös kertoa lähipiirille. Puhuminen konkretisoi tavoitteen ja tiukan paikan tullen läheinen voi toimia tsempparina. Aina voit toki myös yrittää saada läheiset mukaan!
6. Iloa edistymisestä
Kun tavoitteet on asetettu, myös kehittymisen seuraaminen on tärkeää. Voit seurata kehittymistäsi esimerkiksi mittareiden avulla, mutta voit myös kirjata ylös tuntemuksiasi. Subjektiiviset kokemukset tulevat yleensä myös nopeammin havaittaviksi kuin esimerkiksi muutokset kehossa. Tämän takia niitä on erityisen tärkeää havainnoida. Tämä on hyvä vinkki erityisesti sellaisille ihmisille, joiden kärsivällisyys ei pysy yllä ilman konkreettisia havaintoja.
7. Jaettu ilo on moninkertainen ilo
Pohdi, voisiko ystävän, puolison tai ryhmän kanssa liikkuminen olla motivoivampaa kuin yksinään puurtaminen. Liikkuessasi muiden kanssa sitoudut liikkumiseen todennäköisesti paremmin, saat henkilökohtaisen tsempparin ja liikkuessanne voitte samalla vaihtaa kuulumisia.
8. Vaihtelu tekee hyvää keholle ja mielelle
Siinä vaiheessa, kun liikkuminen on jo säännöllisempää, on hyvä miettiä liikunnan sisältöä. Vaihtelu on tärkeää niin mielenkiinnon ylläpitämisen kuin kehittymisenkin kannalta. Keho tottuu saamaansa rasitukseen ja pidemmän päälle samalla tavalla toistettuna harjoittelu ei enää kehitä.