En apoteksanställd och två kunder sträcker sig.

LEDERNA ÄR GJORDA FÖR RÖRELSE

Motion och terapeutisk träning är de viktigaste primära behandlingsmetoderna vid artros. Allt som rör på kroppen är bra för lederna.

Börja lugnt

Motionen bör ökas i måttlig takt för att skona lederna. Det lönar sig också att stärka musklerna som omger leden (benen, bäckenet) för att effektivera ledernas funktion.

Om det gör ont när man rör på sig är det förnuftigt att minska belastningen. Till exempel när man promenerar kan det räcka med att sakta farten om det inte förekommer inflammation eller svullnad.

Grönt och tre små blåa kors.

Motionstips

Bra skor är viktiga, eftersom de gör steget lättare och stabilare. Det finns också olika ledstöd som stöder de naturliga rörelsebanorna och jämnar ut belastningen.

Man ska vara särskilt försiktig när man bekantar sig med grenar som orsakar stötar. Artros är alltså inget hinder för motion, men man bör inte ta onödiga risker.

Motionsgrenar som lämpar sig för personer med artros är bland annat promenader på ett jämnt underlag och med lämplig hastighet samt cykling, simning och skidåkning.

MER INFORMATION

Du hittar olika övningar för hemmet, gymmet och bassängträningen i guiden Gör dina leder starkare (på finska).

Den här korta naturgymnastiken innehåller övningar som stärker kroppen. Det behövs ingen extra utrustning och du kan välja de övningar som passar dig bäst!

Denna sida har sammanställts i samarbete med Finlands artrosförening.

Suomen Nivelyhdistys ry:n logo