En kvinna hänger ner huvudet på en klätterställning.

EN RÖRLIG RYGG BÄR LÅNGT

Motion förebygger, behandlar och rehabiliterar ryggsmärtor. Alla former av rörelse, aktivitet och motion stöder rygghälsan. Vid behandling av ryggsmärta är det väsentligt att uppmuntra till att röra på sig och använda ryggen trots smärtorna.   

Fördelarna med motion vid ryggsmärta

För att hålla ryggen frisk och funktionsduglig behövs regelbunden och mångsidig aktivitet. Regelbunden aktivitet upprätthåller rörligheten i ryggens strukturer och bidrar till återhämtningen från ryggsmärta genom att främja vävnadernas ämnesomsättning och näringsintag. En god muskelkondition i ryggen förbättrar samtidigt ryggens belastningstolerans.

Vanliga frågor om ryggsmärta och motion

Måste man akta sig för att röra på sig när det gör ont i ryggen?

Att vara överdrivet försiktig med ryggen och spänna sig i onödan är skadligt och kan i själva verket orsaka ryggsmärta och bromsa återhämtningen från ryggsmärta. Vid ryggsmärta är det mycket sällan fråga om något allvarligt och smärtan är till största delen relativt kortvarig och övergående.

Vilken motionsform är bäst när ryggsmärtan har pågått länge?

All motion från skidåkning till pausgymnastik lönar sig! Regelbunden och mångsidig motion främjar rygghälsan och funktionsförmågan samt stärker kroppens smärtregleringssystem.

MER INFORMATION

Läs mer om ryggsmärta och främjande av rygghälsa (på finska): www.selkäkanava.fi

Lyssna också på poddserien (på finska)

Den här sidan har sammanställts i samarbete med Ryggförbundet.

Selkäliiton logo