HJÄRTAT NJUTER AV MOTION
Genom regelbunden motion påverkar du riskfaktorerna för hjärtsjukdomar och stärker hjärtfunktionen. Motion sänker till exempel blodtrycket, effektiverar sockerämnesomsättningen, förbättrar kolesterolets kvalitet och begränsar uppkomsten av förträngningar i artärerna. Dessutom gör motion hjärtat starkare.
Våga röra på dig även som hjärtsjuk
Motion är till stor hjälp i förebyggandet och behandlingen av hjärtsjukdomar. Som hjärtsjuk ska du dock hålla koll på hur du mår, men du lär dig med tiden att känna igen dina symtom.
För personer som inte är vana vid motion ökar plötsliga stora engångssansträngningar risken för hjärtinfarkt, men för personer som motionerar regelbundet är risken mycket liten. Om ditt hälsotillstånd förändras, ta reda på orsaken innan du fortsätter att röra på dig.
Motionärens minneslista
Tips för hjärtmotion
- Börja försiktigt och känn efter hur det känns. Effekten är lämplig när du kan prata medan du svettas.
- Genast efter ett ingrepp ska man börja aktivera sig enligt sjukhusets anvisningar. Mängden och effekten kan ökas stegvis.
- Nästan alla motionsgrenar är hjärtvänliga. Ibland kan läkaren begränsa grenar som belastar hjärtat på grund av långvarig muskelspänning (t.ex. tyngdlyftning).
- Lyssna på din kropp under och efter motionen. Avsluta aktiviteten om du upptäcker symtom och ha vid behov med dig ett nitropreparat.
- Låt pulsen jämna ut sig innan du avslutar aktiviteten.
- Om du mår bra efter motionen och återhämtningen går problemfritt har du stärkt din hjärthälsa med många nivåer.
MER INFORMATION
Hjärtförbundet har flera motionsguider som det lönar sig att läsa om du behöver mer information. Hos Hjärtförbundet hittar du bl.a. följande guider på finska och svenska:
- Motion och kranskärlssjukdom
- Motion efter en hjärtinfarkt
- Motion efter en ballongvidgning
- Motion efter en bypass-operation
Hälsobyn – Hjärtsjukdomshuset (på finska)